На початку листопада в Україні ліквідували єдину в державі академію зовнішню розвідки, де, до речі, проходили перепідготовку українські спеціалісти.

Про це в ефірі проєкту «Говорить Великий Львів»  на NTA повідомив народний депутат Михайло Цимбалюк.

«Зазначу, що в положенні про службу зовнішньої розвідки вказано, що для будь-якого підвищення по службі має бути проходження перепідготовку саме в цій академії. Тобто ми укріплюємо розвідку та обороноздатність чи нищимо її», – пояснив він ситуацію.

Також Цимбалюк згадав активно обговорювану зараз тему територіальної оборони, яка набула особливої актуальності через ситуацію на білорусько-польському кордоні. Закон має вступити в дію з 1 січня 2022 року, натомість інформації, як теробjрона діятиме на практиці, досі нема.

«Як влада на місцях його має реалізовувати? Ми хотіли, щоб тероборона була реальною силою. А за іншим законопроєктом узагалі пропонувалося зробити її регулярною армією за прикладом Швейцарії, Польщі. Ухвалили як ухвалили. Та найгірше, що далі паперу справа не пішла. Українці готові, але дайте їм місце в строю. Скажіть, що вони мають робити завтра», – наголосив Михайло Цимбалюк.

Він застеріг чинну владу від нехтування попередження розвідки країн-партнерів. Адже вони надають інформацію не просто так: є угода із НАТО про взаємообмін розвідувальними даними.

«Ігнорувати такі посили і попередження – безвідповідально. Треба зберігати спокій, не панікувати, але бути готовим до будь-яких варіантів. Наприклад, чи готовий держрезерв, навіть продовольчий? Щоб у разі чого не вийшло як з ковідом на початку, коли марля на папері була, а по факту – ні», – резюмував нардеп.

Довідка

Академія зовнішньої розвідки України — колишній вищий військовий навчальний заклад у Києві, який за державним замовленням здійснював підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації співробітників СЗР України. Раніше носив назву «Інститут служби зовнішньої розвідки України». Ліквідована 5 листопада 2021 року. Замість Академії зовнішньої розвідки, в рамках вдосконалення системи кадрового забезпечення, 22 листопада 2021 року створено Тренінговий центр для формування знань і навичок, необхідних для виконання завдань, поставлених перед розвідкою.

ІА "Вголос": НОВИНИ