Про це повідомляє телеканал UBR.

Якщо документ приймуть нардепи, громадяни, яким залишилося менше трьох років до пенсії, отримають пріоритетне право на роботу при скороченні штату або будь-який інший реорганізації в компанії.

Як йдеться у пояснювальній записці категорія фахівців передпенсійного віку є чи не найбільш вразливою на українському  ринку праці. Часто вони першими потрапляють у жорна кадрових чисток, так як вважається, що літні працівники менш ефективні, ніж їх молодші колеги.

Чинне законодавство прописує пріоритетне право на збереження робочого місця для співробітників «з тривалим безперервним стажем на даному підприємстві», але, так як формулювання розпливчасте, роботодавці її часто ігнорують, йдеться в пояснювальній записці.

Тим часом, держава прагне змусити громадян працювати якомога довше. У проекті меморандуму, який Україна готується підписати з МВФ, обмовляється збільшення як пенсійного віку, так і трудового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Як підрахували експерти Фонду, з роками така стратегія дозволить країні заощадити до 3% ВВП, а вже в найближчій перспективі - скоротити дефіцит Пенсійного фонду.

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ