Про це в інтерв'ю «Главкому» заявив Олександр Сергієнко, кандидат медичних наук, експерт Американського міжнародного альянсу охорони здоров’я.

«В Україні велика проблема із забезпеченням компонентами крові, бракує донорів. Згідно з нормативами ВООЗ, запас донорської крові на одну людину має складати 12-15 мілілітрів. А у нас в Україні цей показник лише 8,9 мл», — говорить Сергієнко.

Медик підкреслює, що населення наразі не розуміє важливість донорства: «Ми повинні пам’ятати, що чверть населення рано чи пізно стикається з проблемою донорської крові – цього можуть потребувати наші рідні, близькі, ми. Потрібно постійно поповнювати цю «касу взаємодопомоги», адже це не так уже й важко хоча б раз у рік здати кров».

За словами Сергієнка, проблему залучення донорів кожен центр крові вирішує власними силами.

«В державі немає ніякого спільного плану дій. Це недолік управління, дефіцит фінансування, хоча, за великим рахунком, це насамперед питання ментальності, готовності до самопожертви. У такій ситуації важливий внесок у залучення донорів роблять громадські організації», — говорить він.

Сергієнко також наголошує на тому, що донорство повинно бути добровільним і безоплатним.

«Часто вважають, що причина зараження - в недбалому медичному обстеженні донора. Насправді це не зовсім так. Якщо донорство буде безоплатним, добровільним, це людину не спонукатиме приховувати свої проблеми зі здоров’ям», — вважає медик.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ