Вперше в Україні Уряд прийняв рішення про трансформацію системи крові. Кабмін відправив на доопрацювання «Стратегію розвитку національної системи крові на період до 2022 року».

Про це повідомляє Кабінет Міністрів України.

Нестача фінансування упродовж десятиліть призвела до тривалого використання застарілих технологій заготівлі донорської крові, їхньої переробки, тестування, зберігання та розподілу.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, кількість донацій донорської крові на рік має бути не менше 1 млн 386 тисяч. В Україні за 2017 рік ця кількість становить лише 581 тис. донацій, тобто була в 2,5 разу меншою.

Відтак реорганізація на національному рівні передбачає створення центру, який буде здійснювати функції управління і моніторингу системи крові. На регіональному рівні — створення 11 центрів крові, які будуть централізовано заготовляти, тестувати, переробляти, зберігати донорську кров. На госпітальному — створення 385 лікарняних банків крові в складі закладів охорони здоров'я.

«Завдяки втіленню Стратегії будуть впроваджені європейські стандарти та практики діяльності системи крові, адже ці зміни запроваджуються, в тому числі, в рамках наближення України до ЄС», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що науковці вперше створили штучні кровоносні судини.

Раніше три українські лікарні купили псевдонаукові «аналізатори крові» за сотні тисяч.

ІА "Вголос": НОВИНИ