До Верховної Ради України внесли законопроекти про створення Державної житлово-комунальної інспекції. Вона має перевіряти дотримання стандартів і норм у сфері ЖКГ.

Про це інформує офіційний сайт Мінрегіону з посиланням на портал ВРУ.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська під час прес-конференції щодо цих законопроектів наголошує на тому, що сфера ЖКГ упродовж багатьох років перебуває у поганому стані. Вона також повідомила, що від початку 2020 року до її відомства прийшло понад 2000 скарг щодо діяльності комунальників. Мінрегіон не має відповідних повноважень, які би давали змогу контролювати сферу ЖКГ. Це призвело до численних системних порушень та нехтувань нормами законодавства. Зокрема принципи нарахування розмірів оплати за комунальні послуги вийшли з-під контролю і залишаються незрозумілими.

В цій ситуації найбільше потерпають споживачі комунальних послуг. Отже, на думку Наталії Хоцянівської, назріла потреба у створенні відповідного контролюючого органу. Він здійснюватиме перевірку якості надання житлово-комунальних послуг, зокрема, з тепло-, водопостачання та водовідведення, поводження з відходами, управління багатоквартирними будинками. Зокрема перевірятимуть економічне обґрунтування комунальних тарифів. Перевірки будуть як планові, так і на підставі скарг населення.

Відповідні законопроекти №4403 та №4404 вже зареєстровані у парламенті.

Читайте більше новин за посиланням:

 
 

ІА "Вголос": НОВИНИ