В’ячеслав Чорновіл і представники «Народного Руху», який він очолював, – це були люди україноцентричні. Але в Україні, на жаль, свого часу прийшли до влади ті, що пристосовувались до совєтської системи і не були здатні кардинально змінити ситуацію.

Про це в інтерв’ю «Вголосу» зазначила український мовознавець, доктор філологічних наук, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Лариса Масенко і розповіла, яку Україну ми мали б зараз, на її думку,  якби свого часу Президентом України обрали Чорновола.

«Чорновіл зробив багато не лише в сфері політики, а й культури. Звичайно і на посаді Президента для нього україноцентризм, наша мова і культура були б пріоритетом» - переконана вона.

От чехи, за словами Масенко, коли обрали очільником країни Вацлава Гавела, досить швидко подолали постсовєтський спадок. Так само і поляки при Лехові Валенсі. А все через те, що у цих країнах прийшли до влади люди, які чинили опір тоталітарній системі. А в Україні, на жаль, прийшли до влади ті, що пристосовувались до совєтської системи і не були здатні кардинально змінити ситуацію.

«Ба більше, за час другої каденції Леоніда Кучми у нас сформувалась олігархічна владна структура: основні промислові потуги прибрали до рук чотири олігархи. Щоб зберегти своє панівне становище вони придбали ще й ЗМІ, передусім телевізійні канали, через які здійснюють контроль над інформаційно-культурним полем країни», - резюмувала професор.

Більше читайте тут: «Або переможе одна з мов, або країна розпадеться».

ІА "Вголос": НОВИНИ