В другому кварталі поточного року прогнозується суттєвий обвал зарплат в Україні. Про це заявив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, інформує «Сьогодні».

Фахівець зазначив, середня зарплата може знизитися одразу на 12 % - з 10,84 тис. гривень до 9,5 тис.

Пендзин вважає, що на обвал вплине простій виробництва, який виник у зв’язку із запровадженням карантину через пандемію COVID-19.

У свою чергу, аналітик Андрій Шевчишин наголосив, що номінально заробіток може збільшитися на тисячу гривень, однак неповна зайнятість може тривати кілька місяців, відповідно, українцям нарахують лише 2/3 коштів.

Віцепрезидент з питань економічної політики в Українській спілці промисловців і підприємців Віктор Скаршевський додає, що попит на робочу силу скоротився. Тому в Україну повернулися заробітчани.

Він вважає, що через різке збільшення пропозиції і таке ж різке зниження попиту на робочу силу на ринку праці, зарплати у більшості працівників знизяться. Середня зарплата після скасування карантину, якщо це відбудеться не пізніше 1 червня, трохи підвищиться і може становити близько 11 000 гривень.

Читайте також: З 1 травня в Україні різко зростуть пенсії, хто отримає більше.

ІА "Вголос": НОВИНИ