За виявлення мін відповідають спеціальні магнітометричні датчики.

Українське підприємство в кооперації з іноземною компанією розробило спеціальні магнітометричні датчики для безпілотників, здатні виявляти боєприпаси. Такий дрон може ідентифікувати міни калібру 82 і 120 міліметрів з точністю до сантиметра.

Про це повідомили в АрміяInform.

«Ці датчики монтують на безпілотний літальний апарат типу »коптер«, який виконує обліт необхідної ділянки місцевості на висоті 5-10 метрів і визначає не тільки місце розташування вибухонебезпечних предметів, а й їхні контури. Саме фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння і військової техніки визначали можливості застосування безпілотника в розмінуванні місцевості», - сказано в повідомленні.

Під час випробувань безпілотник, обладнаний цими датчиками, безпомилково ідентифікував міни калібру 82 і 120 міліметрів із точністю до сантиметра. При цьому дрон здатен робити це і вдень, і вночі.

Отриману інформацію можна передавати і в режимі реального часу,  і по поверненню з польотного завдання. У другому випадку за допомогою цих відомостей оператор складає карту місцевості з нанесенням місць закладення мін.

Зазначають, що застосування таких безпілотників заощаджує час на розвідку місцевості порівняно з роботою сапера, який використовує робототехніку, а також підвищує точність визначення небезпечних предметів і дозволяє особовому складу не ризикувати життям.

Згідно підсумків Міноборони, за 2019 рік на Донбасі вдалося розмінувати територію, розмір якої перевищує 250 гектарів. Розмінування в Луганській та Донецькій областях здійснювали за підтримки урядів 10-ти країн.

ІА "Вголос": НОВИНИ