Національне агентство з питань запобігання корупції із громадською організацією «Антикорупційний штаб» презентували застосунок «Приховані інтереси». Він повинен шукати ймовірні ризики у публічних чиновників.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Як відомо, застосунок має змогу знайти 11 видів ризиків. У ньому можна дізнатися зв'язки службовця з компаніями, у яких тендерах він змагався, місце праці тощо.

Також можна перевірити близьких осіб, які працюють в одній установі з цим посадовцем. Крім того, є можливість перевірити, чи не отримував чиновник хабарів.

Голова НАЗК Олександр Новіков зазначив, що у додатку можна буде знайти Президента України й можливі потенційні конфлікти інтересів, пов'язані з його діяльністю, голову НАЗК, генерального прокурора чи керівника НАБУ.

«Це унікальний інструмент, тому що ми робимо публічною інформацію про можливі конфлікти інтересів у діяльності кожного високопосадовця, кожного депутата місцевої ради, кожного чиновника будь-якого органу державної влади та органу місцевого самоврядування», - сказав голова НАЗК Олександр Новіков.

Користуватися інформацією додатка зможе Нацполіція, розслідувачі корупційних злочинів, журналісти та громадські діячі. Наразі база даних порталу охоплює 6 мільйонів осіб, 1,5 мільйони компаній і понад 600 тисяч ризиків.

У застосунку є 1 мільйон людей, які задекларували своє майно, та 5 мільйонів, які є дотичними до них.

«Ідеєю готові поділитися з іншими країнами, уповноваженими інституціями та органами, які здійснюють запобігання корупції. Ми відкриті й цей портал теж буде відкритий, бо це наша основна мета», – підкреслив Сергій Миткалик, голова правління ГО «Антикорупційний штаб».

Він додав, що загальна вартість створення порталу – 535 тис. гривень. Усі ці кошти були надані партнерами з міжнародного розвитку – проєктом міжнародної технічної допомоги USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» та міжнародним фондом «Відродження». 

Додаток має допомогти українцям відстежувати можливі конфлікти інтересів у посадовців. Портал аналізуватиме не лише конкретних осіб, а й документи.

Перейти на Портал можна за посиланням: https://interes.shtab.net/.

Нагадаємо, фігурантом розслідування Pandora Papers виявився соратник експрем'єр Гройсмана Мирослав Продан, який очолював Державну фіскальну службу протягом 2017-2018 років.

ІА "Вголос": НОВИНИ