Централізоване питне водопостачання в Україні — під загрозою.

Про це асоціація «Укрводоканалекологія» заявила у Facebook.

"Кабінет Міністрів України виключив із проекту Закону України "Про державний бюджет на 2019 рік" кошти, передбачені для фінансування програми "Питна вода України", яка була прийнята на підтримку галузі водопостачання ще 2011 року. Законом було передбачене фінансування зазначеної програми на суму майже 3 млрд гривень за рахунок держбюджету. На жаль, за всі попередні роки було виділено лише 208 млн грн", — наголошується у повідомленні.

Станом на сьогодні зношення мереж, споруд і обладнання систем водопостачання та водовідведення в Україні становить понад 50 %, значно збільшилася кількість аварій і втрати води. За таких умов підприємствам галузі дуже важко забезпечувати надання якісних послуг.

Зазначається, що ситуацію ускладнює також те, що підприємствам галузі не відшкодували близько 2,5 млрд гривень різниці в тарифах. Крім того, зросли ціни на електроенергію, реагенти, пальне, майже вдвічі зросли податки.

За підрахунками експертів, сума коштів, яка потрібна для реконструкції підприємств водопостачання та водовідведення України становить близько 40 млрд доларів.

"Якщо не вжити термінових заходів для підтримки складного водогінно-каналізаційного господарства, вже в найближчому майбутньому можна поставити під загрозу надання в Україні послуг централізованого водопостачання та водовідведення", — заявляє Асоціація.

Також у прес-службі додали, що "Укрводоканалекологія" від імені водоканалів вимагає від Верховної Ради та Кабінету Міністрів передбачити в проекті бюджету України на 2019 рік кошти для фінансування програми "Питна вода".

ІА "Вголос": НОВИНИ