Відповідний наказ був сьогодні, 25 липня, опублікований в офіційному віснику України і набув чинності, повідомила прес-служба відомства.

Такси за незаконне добування визначені з урахуванням індексу інфляції та в середньому збільшилися в 4 рази за всіма видами тварин. Такий розрахунок пояснюється тим, що браконьєр має сплатити не лише штраф, а й компенсувати кошти, які необхідно вкласти користувачу мисливських угідь на відтворення знищених браконьєром тварин. Наприклад, браконьєру необхідно буде компенсувати за незаконне добування або знищення лося 80 тисяч грн (було 20 тисяч грн), оленя європейського – 60 тисяч грн (було 15 тисяч грн), оленя плямистого – 50 тисяч грн, лані – 40 тисяч грн (було 10 тисяч грн), козулі та муфлона – 32 тисячі грн (було 8 тисяч грн).

Також збільшено суми відшкодування за незаконне добування або знищення хутрових і птахів. Зокрема, за бобра – 10 тисяч грн (було 2600 грн); зайця-русака – 8 тисяч грн (було 500 грн); бабака, куницю – 6 тисяч грн (було 1500 грн); лебедя – 4 тисячі грн (було 1 тисяча грн); галагазів, гусей, кекликів, куріпок сірих, фазанів – 2 тисячі грн (було 500 грн).

Окрім того, збільшено у 5-10 разів такси за знищення чи пошкодження гнізд, нір, бобрових загат, інших жител тварин.

З повним переліком звірів та птахів, за незаконне добування або знищення яких збільшено суми відшкодування, можна ознайомитися за посиланням.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ