Уранці в п'ятницю, 20 вересня, низку областей України накрив смог. Повітря виявилося забрудненим на Київщині, Житомирщині, Чернігівщині, Харківщині.

За даними сервісу IQair, станом на ранок 20 вересня Київ посів перше місце серед міст світу за рівнем забруднення повітря.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України заявили, що причиною погіршення повітря в Києві є горіння торф'яників, інших екосистем та осінні перепади температур.

Так, станом на 10:00 у повітрі Києва та його околицях фіксується значне перевищення дрібнодисперсних частинок: пилу, сажі та диму.

У Міндовкілля нагадали, що кожної осені через перепади температур вдень та вночі відбуваються температурні інверсії, які викликають накопичення шкідливих речовин у приземному шарі повітря.

Тепле повітря і вологість призводять до туману, шкідливі речовини з різних джерел викидів майже не розсіюються. Це впливає на якість повітря та показники забруднення, пояснили у відомстві.

У Міністерстві внутрішніх справ зі свого боку додали, що задимлення також спричинене зміною вітру та незначними осередками пожеж в екосистемах. Зокрема, на торфовищах і відкритих територіях Київської, Чернігівської та Сумської областей.

За даними Укргідрометцентру, накопиченню шкідливих домішок у приземному шарі атмосфери сприяє слабкий північний, північно-східний вітер. Радіаційний фон у нормі, йдеться в повідомленні в МВС.

ІА "Вголос": НОВИНИ