Як повідомляє голова парламентського комітету з охорони здоров'я Ольга Богомолець на сторінці у «Facebook», операція відбулася 12 квітня.

За її словами, донорами нижньої частки легенів виступили батько та мати пацієнтки, яка хворіла на легеневу гіпертензію. Післяопераційний стан донорів та хворої відповідає часу та важкості перенесеного оперативного втручання.

«Вітаю директора інституту пана Олександра Усенка і всіх своїх колег-лікарів з цією подією! Донорам і реципієнту бажаю якнайшвидшого одужання!», – написала голова парламентського комітету.

Ольга Богомолець також зазначила, що трансплантації легенів та органо-комплексу серце-легені в Україні потребують понад тисяча хворих.

«У більшості випадків трансплантують донорські легені, вилучені в посмертного донора. Операції з трансплантації легенів від живого донора, що проводять у разі відсутності донорського органа, є надскладними та потребують високого хірургічного професіоналізму та чіткої організації трансплантаційного процесу», – пояснила лікар.

Окрім того, вона запевнила, що в парламенті вже підготовлено новий закон про трансплантацію, який допоможе українським лікарям розвивати цей напрям медицини.

ІА "Вголос": НОВИНИ