Сьогодні, 8 травня, Україна разом з усією Європою відзначатиме День пам’яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасницями.

У 1945 році в передмісті Берліна Карлсхорсте саме 8 травня набув чинності підписаний напередодні акт про беззастережну капітуляцію Німеччини у Другій світовій війні. Днем раніше у Реймсі генерал-полковник Йодль оголосив «беззастережну капітуляцію усіх збройних сил на землі, на морі та в повітрі… головнокомандувачу союзницьких експедиційних збройних сил і водночас верховному командуванню радянських військ». Усі воєнні дії мали бути припинені 8 травня о 23:01.

У 2015 році відповідно до указу п’ятого президента Петра Порошенка Україна започаткувала нову традицію відзначення 8 та 9 травня, де замість гордості за перемогу у кривавій війні, людство віддає шану пам’яті полеглим у боях.

До цього скорботного дня в Україні щорічно приурочено  заходи із вшанування пам'яті мільйонів загиблих у кривавій війні. Українське суспільство поступово, з роками  переосмислює радянські історичні міфи, відмовляється від їхнього святкування.

До дня пам'яті та примирення на державному рівні з 2014 року використовується новий символ – червоний мак.

Акція до Дня Пам’яті та Примирення у Львові.
Вшанування жертв Другої світової війни. Покладання квітів і молебень за загиблими.

Читайте також...

ІА "Вголос": НОВИНИ