Археологи виявили унікальний могильник і поселення черняхівської культури з посудом римського виробництва. Він розташований на території Вінницької області біля с. Побережне.

«Навесні 2018-го за попередніми повідомленнями місцевих мешканців про знахідки речей римського часу біля с. Побережне (Вінницька обл.) співробітниками відділу археології ранніх слов’ян, НДЦ »Рятівна археологічна служба« ІА НАН України та Національного музею історії України було проведено пошукові дослідження з метою з’ясування археологічного контексту цих знахідок. Під час обстежень встановлено, що речі походили з території могильника та поселення черняхівської культури, які розташовані біля села. Найцікавішим виявилося поховання з бронзовим посудом римського виробництва», — повідомляє Інститут археології Національної академії наук України.

Як з’ясували археологи, виявлене поховання було здійснене за обрядом трупоспалення, рештки якого залягали на глибині 0,35...0,6 м і займали площу приблизно 0,8 × 1 м. В ямі на дні стояв цілий бронзовий казан. Під казаном розмішувалося щільне скупчення кальцинованих кісток, фрагментів ліпного посуду й уламків виробів із бронзи. Поруч із основним скупченням виявлено уламки кісток, посуду й інших речей.

Майже весь вцілілий інвентар складено в ліпний одноручний кухоль (пряжки, фібула, гребінь, окуття, оплавлене скло тощо). Кісток у цій посудині не виявлено. Всі предмети з поховання мають сліди сильної дії вогню, фрагментовані та деформовані.

Серед знахідок:

  • Бронзовий казан, який зберігся майже повністю за винятком дужки. Посудина деформована. Вінця потовщені, відігнуті назовні. Вушка у формі півкола, отвори овальні. У місці переходу вінець у корпус тисненням нанесено кілька кільцевих смуг. Денце на кільцевій підставці. Посудина належить до бронзових посудин типу Хеммоор, точніше — тип Еггерс.63 (Фото. 4).
  • Дві двочастинні бронзові пряжки.
  • Фібула бронзова підв’язної конструкції з фацетованим корпусом. Гребінь роговий багатоскладовий, тришаровий.
  • Виріб зі скла, можливо, чаша.
  • Жетон гральний із непрозорого скла, білого кольору.
  • Бронзові окуття кутів дерев’яної дошки для гри.
  • Голка бронзова.
  • Ліпний посуд, представлений чашею, кухлем, мискою-вазочкою з похилими канелюрами, трьома мисками та горщиком.

Комплекс із урахуванням особливостей казана, фібули, пряжок, гребеня датований рубежем ІІІ-IV ст., а найімовірніше — початком IV ст.

Унікальність цього комплексу полягає в тому, що вперше більш ніж за 90 років на території України саме під час археологічних розкопок досліджене поховання з бронзовим казаном типу Хеммоор. Перший такий комплекс в Україні досліджували біля с. Рудки (Тернопільська обл.) 1936-го.

Це трупопокладення відноситься до рангу так званих князівських поховань варварів Європи римського часу. Ознаками таких поховань є речі римського походження, вироби з коштовних металів, військові атрибути тощо. В Рудці — це бронзові казан та миска, скляна чаша римського виробництва, срібні шпори, ніж тощо. Існує припущення, що отримати "оригінальні" римські речі варвари могли як військові трофеї або під час служби в підрозділах римської армії. Поховання, виявлене на Вінниччині, містить майже всі елементи представника цього соціального рангу.

ІА "Вголос": НОВИНИ