Проект, який має на меті актуалізувати твори митця та глибше розкрити Шевченка для широкої аудиторії, тримав назву «Шевченко на кожен день: з Яніною Соколовою».

Презентували інтерактивну книгу з творами Кобзаря у п’ятницю, 1 лютого, у Києві, повідомляє «5 канал».

Суть проекту «Шевченко на кожен день: з Яніною Соколовою» в тому, що видання можна не лише читати, але й слухати та навіть дивитися. Для цього треба мати смартфон. Відсканувавши код, можна побачити 53 відеоролики, де телеведуча «5 каналу» Яніна Соколова декламує вірші українського поета.

«Мені здається, що в кожній бібліотеці має бути така книжка, тому що це наша національна ідентичність. По-друге, наші діти, які у світі гаджетів забули про книги, нарешті знайдуть гарне поєднання. Ви спрямуєте мобільний телефон і у вас автоматично випливаю я, читаю той чи інший вірш. Таким чином, в школі буде набагато простіше вчитися», — пояснила телеведуча.

На 13 творів зняли промо-ролики, які відтворюють зміст віршів. На відео — архіви історичних подій, або ж кадри з різних локацій столиці й інших міст України. Над цими короткометражками працювали молоді режисери Ярема Малащук і Роман Хімей.

«Там є деякі ролики, наприклад, де наші героїні, акторки, статисти йшли через базар ринок і читали Шевченка, є ролик, який ми знімали на вокзалі. Ми намагалися знайти усім зрозумілі образи і через них ще раз актуалізувати Шевченка, котрий уже так набрид школярам», — розповів режисер проекту Роман Хімей.

Ідея створити інтерактивне видання з’явилася у видавця Олександра Красовицького після того, як в ефірі «5 каналу» ведуча Яніна Соколова продекламувала уривок «кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями». Твори у книзі систематизовані. Зокрема, розподілені за датами на щоденне читання. Упорядковували вірші в Інституті літератури імені Шевченка.

«Це книжка різних творів Шевченка. І тих, що входять у »Кобзар«, і тих, що не входять. Й українською мовою, і російською, і з дуже великою кількістю ілюстрацій. Майже все, що він намалював, увійшло до цієї книжки», — пояснив видавець Олександр Красовицький.

Головна мета проекту — актуалізувати твори митця та глибше розкрити Шевченка для широкої аудиторії. Книгу вже презентували восени торік у Дніпрі. На презентацію у Києві також прийшло чимало шанувальників Кобзаря.

«Шевченко на кожен день» уже в продажу. Видання у твердій оправі коштує близько шести сотень гривень. Але у видавництві обіцяють, до Дня народження Кобзаря друком вийде бюджетний варіант. Книга матиме чорно-білий друк, м’яку обкладинку і коштуватиме 150 гривень.

Нагадаємо, в Україні створили унікальний вишитий «Кобзар».

Також у Львові незрячі діти озвучили «Дитячий Кобзар».

Як писав “Вголос”, учені розповіли, чому діти повинні менше користуватися планшетами.

ІА "Вголос": НОВИНИ