Про це повідомив ініціатор законопроекту Антон Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Проект Закону про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки передбачається запровадження диференційованої адміністративної відповідальності за виготовлення та пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки.

В пояснювальній записці йдеться про те, що пропагандою георгіївської  стрічки є публічне використання, демонстрація, носіння, а також поширення стрічки чи її зображення.

На думку авторів документа, за рівнем суспільною небезпеки дані правопорушення мають бути віднесені до адміністративно караних діянь.

Згідно з частиною першою пропонованої статті встановлюється відповідальність за публічне використання, демонстрацію або носіння гвардійської стрічки чи її зображення. Це включає показ георгіївської стрічки під час масових заходів (мирних зібрань), зображення на плакатах, наліпках, листівках, носіння на одязі, речах, кріплення на автомобілях, використання в сучасних творах мистецтва, використання засобами масової інформації тощо.

Вказані дії тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією гвардійської стрічки або предметів, що містять її зображення.

Згідно частини другої пропонованої статті встановлюється відповідальність за дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, виготовлення або поширення стрічки чи її зображення.

Виготовлення або поширення георгіївської стрічки чи її зображення віднесені до правопорушень, що мають вищу суспільну небезпеку, адже є джерелом для правопорушень, зазначених у частині першій даної статті. 

Вказані дії тягнуть за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

«Оскільки гвардійська стрічка активно використовувалась в радянський час, то її законне використання не може бути караним. Перелік випадків, коли георгіївська стрічка чи її зображення можуть правомірно використовуватись, співпадають із переліком виключень для використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, визначених Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», – написано в пояснювальній записці.

Тому в примітці до статті визначено, що положення цієї статті не застосовуються у випадках, передбачених частиною третьою статті 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Статтю пропонується розмістити в Главі 14 «Адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку» Розділу ІІ Кодексу України про адміністративні правопорушення, оскільки дане правопорушення посягає на громадський порядок і містить небезпеку для громадської безпеки.

Оскільки за своїм складом пропонований адміністративний проступок схожий на дрібне хуліганство нову статтю доцільно розмістити після статті 173 «Дрібне хуліганство» із номером 1733.

ІА "Вголос": НОВИНИ