У Рівненській області медики підтвердили перший випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту Омікрон – «Пірола». Захворів 20-річний чоловік.

 Про це повідомили в Міністерстві охорони здоов'я.

"Виокремити випадок «Піроли» вдалося завдяки секвенуванню – лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, виявити, які мутації відбулися у геномі вірусу", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ нагадують, що новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою «Pirola» вперше був зафіксований влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великобританії.

Симптоми субваріанту «Піроли» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.

До слова, за минулий тиждень в Україні зареєстровано 9 480 випадків COVID-19. Коронавірус забрав життя 45 українців, серед яких — одна дитина до 4 років. 

Медики зазначають, що вакцинація залишається єдиним способом набути імунітет та в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби. Вакцинація залишається безоплатною у сімейного лікаря та пунктах щеплень. Зробити щеплення рекомендовано людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; старшим за 60 років; які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби.

Нагадаємо, Львівщиною у листопаді курсуватиме автобус, у якому можна буде зробити щеплення від дифтерії, правцю та коронавірусної інфекції. А також поміряти артеріальний тиск та визначити рівень цукру у крові. 

ІА "Вголос": НОВИНИ