Про це повідомляють аналітики EastFruit із посиланням на виступ Олександра Хорева, керівника проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», на аграрному форумі по переробці продуктів тваринництва і рослинництва AgroPro.

В першу чергу експерт звернув увагу на суницю садову, інтерес до якої повернувся у виробників саме цього року. При цьому в результаті збільшення вирощування відразу на 14 %, ціни на ягоди 2018-го були на порядок нижчими щодо попереднього сезону.

Вирощування малини збільшується вже четвертий рік поспіль, і, на думку експерта, наступного року ситуація кардинально не зміниться. Ситуація з цінами на малину на свіжому ринку 2018 року була негативною для виробників, і впродовж всього сезону ціни були найнижчими за останні чотири роки. Водночас продовжує збільшуватися експорт свіжої ягоди, ціни на які в рази перевищують показники на внутрішньому ринку. Також із кожним роком зростає експорт на ринок ЄС замороженої малини.

Вирощування черешні в Україні 2018-го зросло на 10 %, насамперед, за рахунок вступу в плодоношення нових інтенсивних садів. Українські виробники все більше дивляться в бік експорту, що дає свої результати в ціноутворенні. Так, наприкінці цього сезону ціни на черешню перевищували торішні показники більш ніж удвічі.

Також у рамках презентації експерт відзначив зростання вирощування яблук цього року. Аутсайдером серед ягідних культур у плані зростання вирощування залишається чорна смородина.

ІА "Вголос": НОВИНИ