Сотні прочан 8 серпня взяли участь у прощі до ікони Пацлавської Богородиці. Це місце у Старосамбірському районі, неподалік села Губичі, називається Українська Кальварія.

 Тут єпископи Української греко-католицької церкви освятили новозбудовану літню дерев’яну каплицю, яку Свято-Іванівський монастир подарував місцевій громаді. Це місце серед лісу має стати великим відпустовим центром. 

«Ніколи і нікому не буде байдуже майбутнє нашої Цекркви та народу. Ціль нашого життя в особливий спосіб представляти пречисту благословенну Діву Марію», – наголосив єпископ УГКЦ Ярослав Приріз.

Освячення каплиці

Проща в Українську Кальварію  відбувається у другу неділю серпня і має давню традицію.

Ікона Пацлавської Богородиці відома чудами з XV століття завдяки описам  монаха Лаврентія. За оповідками, на місці села Пацлав оселився монах-пустельник. Згодом тут виникло монаше поселення, була збудована дерев’яна церква.

За  легендою, Богородиця з’явилась пастушкам у селі Пацлав (нині Підкарпатське воєводство, село неподалік Перемишля, етнічна українська територія Надсяння).

У XIX столітті у Пацлаві вирішили створити центр паломництва віруючих греко-католицького обряду.  З 1868 року у Кальварії паралельно з римо-католицьким відбувався відпуст і греко-католиків. У 1913 році перемишльський греко-католицький єпископ Костянтин Чехович освятив нову церкву Успіння Пресвятої Богородиці, куди перенесли ікону. У міжвоєнний період, коли тривало протистояння між українцями і поляками, виникали неприязні непорозуміння під час відпусту  між греко-католиками і римо-католиками.

У 1923 році, під час святкувань ювілею священномученик Йосафат Кунцевич освятив Хресну дорогу при церкві на Пацлавській горі, яка й отримала назву «Кальварія».

У роки Незалежності України у день прощі українцям влаштовували вільний прохід у відпустове місце, яке розташоване на польській стороні. З Губичів лісом люди йшли у Пацлав. 

На українському боці, в селі Губичі Старосамбірського району збереглась стара дерев’яна церква, яку називають «Пастушкова». Невідомо, коли побудова, є версії, що, можливо, у XV-XVIII століттях. На храмі збережені написи ХІХ століття.

«Пастушкова церква» знана як Кальварія Пацлавська. 9 серпня саме неподалік від неї освятили літню каплицю.

Пастушкова церква в Українській Кальварії


За словами синкела у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ Юстина Бойка, це має стати великим відпустовим місцем у Старосамбірському районі, де б збиралась молодь для таборування. Тому тут хочуть облаштувати цю територію.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ