В Україні планують боротися з боржниками, які не сплачують за комунальні послуги.

Так, законопроєкт №3613, який перебуває на розгляді ВРУ, передбачає реструктуризацію боргів.

В законі передбачено, що боржників можуть не випустити за кордон, позбавити права користуватися транспортним засобом. Також він передбачає, що на нерухомість боржника може бути накладено стягнення.

Юристи розповіли, в яких випадках українці можуть втратити своє нерухоме майно, пишуть Українські новини.

Якщо споживач має борг за комуналку, то організація-постачальник послуг може звернутися до суду. Таке судове засідання буде проводитися без виклику боржника.

Далі компанія звертається до приватного чи державного виконавця, який і відкриває виконавче провадження. Виконавець може списувати кошти з рахунків боржника. Якщо таких бракує, то «в оборот» йде цінне майно (техніка, авто).

Так, чинна редакція Закону України «Про виконавче провадження» говорить у ст. 50. ч. 1, що якщо рухомого майна або грошових коштів бракує, то стягнення може торкнутися й об'єктів нерухомого майна.

Юристи зауважили, що в першу чергу накладається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належить боржникові. В останню чергу накладається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник.

Після цього на нерухомість може бути накладено арешт.

При цьому, стягувати нерухоме майно можуть тільки з тих боржників, сума боргу яких за виконавчим провадженням перевищує 20 мінімальних зарплат.

Нагадаємо, що  у Держстаті розповіли, на що українці витрачають найбільше коштів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ