В той час, як українці від'їжджають на заробітки до європейських країн, в Україні росте кількість трудових мігрантів, більшість з яких приїжджають з Азії.

Про це йдеться у статті «Заробітчани навпаки» журналу НВ.

Як зазначається, більшість трудових мігрантів в Україні йдуть працювати таксистами, або кур’єрами служб доставки, де не вимагають особливих документів. Найбільше мігрантів з Азії зосереджено у Києві, Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі.

Україна приваблює мігрантів у першу чергу зарплатами, які в нас значно вищі, ніж в країнах Азії, а також приємним кліматом.

Точну кількість таких трудових мігрантів в Україні підрахувати важко. Єдиним орієнтиром для цього є дані Державної служби статистики України. Згідно з ними, в Україну протягом 2019-2020 років прибуло 71 тис. мігрантів. З них половина (36 тис.) - з країн Азії. 

Найбільше мігрантів прибуває в Україну з таких країн:

  • Індії – 7,8 тис.;
  • Туреччини – 5,4 тис.;
  • Азербайджану – 3,3 тис.;
  • Туркменістану – 1,9 тис.

Проте це тільки приблизні цифри, оскільки значна частина мігрантів в Україні знаходяться в тіні, які приїхали у якості туристів. Крім того, офіційно оформити мігрантів в Україні складно: роботодавець має отримати дозвіл від територіального Центру зайнятості, подати безліч документів, зокрема про освіту, і договір на оренду житла з адресою для письмового листування. Ці дані, у свою чергу, перевіряє Міністерство економіки. Тож ці умови виконати непросто.

На думку експертів, кількість таких трудових мігрантів в Україні зростатиме. Так, економістка Центру економічної стратегії Анна Сахно вважає, що протягом найближчих п'яти років кількість робочої сили в Україні скоротиться на 350 тис. осіб, не рахуючи українських заробітчан, які виїжджають за кордон.

«Ось тоді й постане питання, де знайти робочі руки. Але говорити про таку проблему потрібно вже зараз», - заявила вона.

Схожої думки дотримується співвласник сервісу таксі Uklon Сергій Смусь. У його компанії наразі працюють 60 тис. водіїв, з яких 2-3% складають трудові мігранти, чисельність яких, на його думку, тільки зростатиме.

У зв'язку з цим, його фірма почала вимагати від водіїв хоча б мінімального знання української мови.

За словами експертки з ринку праці Тетяни Пашкіної, трудова міграція в Україні буде стосуватися в основному досить простих видів роботи – подібних до тих, на яких працюють українці в Польщі: будівництво, логістика, ремонтні та виробничі роботи. На таких роботах здебільшого не вимагають знання української мови.

Нагадаємо, у вівторок, 21 вересня, в центрі Львова правоохоронці затримали двох нелегальних мігрантів, у рамках проведення операції «Мігрант».

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ