У Кабінеті міністрів України запевняють, що скасування обов'язкової публікації законів та актів уряду в офіційних газетах «Урядовий кур'єр» та «Голос України» не призведе до появи можливості підміняти тексти законів онлайн.

Про це повідомив міністр Дмитро Дубілет.

За його словами, підмінити текст закону, який планують публікувати на сайті замість друкованих газет, буде неможливо через накладання електронного підпису (ЕЦП).

Зазначається, що ЕЦП дає гарантію, що цей документ неможливо змінити, адже він дозволяє легко побачити зміни, навіть якщо це стосується хоча б однієї літери. Також Дубілет певний, що усім видно час накладання електронного підпису на файл. За його словами, цей час синхронізується з центральними серверами АЦСК. Це означає, що варіант, коли текст змінюється і потім на нього накладається новий ЕЦП, теж неможливий.

Міністр зазначив, що підробити електронний підпис практично неможливо, тому підробити чи якось замінити закони, які публікуватимуться онлайн на офіційних ресурсах Ради та уряду буде теж неможливо.

Дубілет також заспокоїв усіх поціновувачів паперових документів, повідомивши, що кожен акт, коли приймається, за законом розсилається у паперовому вигляді в усі ключові архіви. Тобто, за словами міністра, навіть якщо станеться якийсь апокаліпсис або підміна, папір зможе прийти на допомогу.

Раніше «Вголос» повідомляв, що на підпис президенту України Володимиру Зеленському передали законопроєкт №1044-1 “Про внесення змін до Регламенту Верховної ради України про впровадження електронного документообігу, пов’язаного з законодавчим процесом”.

ІА "Вголос": НОВИНИ