Так вважає голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, інформує прес-служба цієї інституції.

«Олесь має бути перепохований в Україні. Найкраще місце для цього – алея почесних поховань на Лук'янівському кладовищі», – заявив він.

В Українському інституті національної пам’яті зазначають, що могили видатних українців розташовані по всьому світу, тож чимало з них – під загрозою.

«Частина, вочевидь, залишиться на місці й потребуватиме спільної опіки місцевих українських громад й української держави. Частину слід перепоховати в Україні через відсутність такої можливості», – сказав В’ятрович.

Щодо найвизначніших українців, на його думку, українська держава сама має ініціювати їх повернення на рідну землю для поховання у Національному пантеоні.

За інформацією начальника відділу обліку і збереження місць пам'яті Інституту національної пам'яті Павла Подобєда, «за межами України знаходиться понад 250 тисяч поховань представників української військово-політичної еміграції, діячів науки та культури».

«Багато з них можуть бути ліквідовані найближчим часом», – вважає Подобєд.

Цього року тільки на Ольшанському кладовищі у Празі можуть примусово ексгумувати останки драматурга, одного з батьків сучасного українського модерного театру Спиридона Черкасенка; громадської діячки, педагога Орисі Єфремової-Дурдуківської; інженера-будівельника Олександра Ярошевського.

Зазначимо, раніше Президент України Петро Порошенко доручив МЗС терміново втрутитися в ситуацію щодо поховання українського письменника Олександра Олеся у Чехії, а також зв'язатися з його родичами в Канаді для з'ясування можливості перепоховання в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ