Посол Ізраїлю Джоель Ліон має надати ґрунтовні докази до своєї заяви про «безпосередню участь» Степана Бандери в антисемітських злочинах.

Про це заявив голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, «Вголос» напередодні повідомляв, що посол Ізраїлю в Україні Йоель Ліон обурився тим, що на Львівщині 2019-й оголосили роком Степана Бандери. Він заявив, що не може зрозуміти, «як прославляння тих, хто безпосередньо брав участь у жахливих антисемітських злочинах, допомагає боротися з антисемітизмом та ксенофобією».

У відповідь на ці слова В’ятрович заявив, що співпраця українців із Німеччиною й участь антисемітських злочинах, звісно, є важливим питанням, які варто обговорювати. Однак ці обговорення не мають бути голослівними.

«Участь українців у вбивствах євреїв, співпраця українських націоналістів із Німеччиною, ставлення ОУН до євреїв — важливі питання, які можна і треба обговорювати. Але вони не скасовують потреби обґрунтувати фактами тезу посла Ізраїля про »безпосередню участь у жахливих антисемітських злочинах« Степана Бандери», — написав історик.

Як писав «Вголос», на останній сесії Львівської облради депутати проголосили 2019-й роком Степана Бандери. Також під час сесії депутати підтримали  ініціативу Олега Панькевича та Руслана Кошулинського (фракція ВО “Свобода”) щодо проголошення 2019-го Роком Організації українських націоналістів, аби належно відзначити 90-ту річницю Першого Конгресу українських націоналістів.

ІА "Вголос": НОВИНИ