У Міністерстві оборони заявили, що вагітні жінки та матері, які мають малолітніх дітей, також повинні ставати на військовий облік.

Про це йдеться у роз'ясненні Міноборони.

«Якщо жінка має дітей неповнолітніх, однозначно вона… буде військовозобов’язаною. Зрозумійте, військовозобов’язаний і військовослужбовець – це дуже великий шлях від одного до іншого. Вона буде перебувати на військовому обліку, тому що спеціальність, за якою вона працює, може принести користь державі в разі збройної агресії чи ескалації. Але ніхто нікуди призивати її не збирається – це зовсім різні речі», - розповів полковник Валерій Куценко.

Він зазначив, що є закон України про військовий обов’язок та військову службу, у якому є визначений перелік відстрочок від призову на збору, на війську службу.

«Там є три категорії характерні – за сімейними обставинами, за навчанням, за станом здоров’я», - пояснив полковник.

У Міноборони також запевнили, що у 2022 році не варто очікувати якихось проблем, але згодом за ухилення від військового обліку, після попередження з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, будуть встановлюватися штрафи.

Військовому обліку підлягають усі жінки у віці від 18 до 60 років, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку Міноборони, а також придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком. Стати на військовий облік потрібно до кінця 2022 року у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (колишньому комісаріаті) за місцем реєстрації.

Нагадаємо, голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич анонсував скорочення списку професій жінок, представники яких повинні стати на військовий облік в Україні. Зараз там є професії, які дійсно не знадобляться ЗСУ.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ