Коронавірус вражає як дорослих так і дітей. З початку пандемії в Україні було інфіковано понад 150 тисяч дітей і зараз, під час осінньої хвилі, на ковід захворіло більше 30 тисяч неповнолітніх. 27 жовтняМіністерство охорони здоров’я України рекомендувало щепити дітей віком 12-17 років. В міських поліклініках та цетрах вакцинації Львова уже розпочали вакцинацію підлітків.

За словами Лесі Кобецької, начальниці управління охорони здоров’я Львівської міської ради вакцинацію дітей вікової категорії 12-17 років у Львові розпочали ще у липні.

“Тоді ми вакцинували цю вікову категорію, але відповідно до певних показів: це діти з супутніми важкими захворюваннями, діти, які виїжджали за кордон на навчання чи міжнародні спортивні змагання, або ті, які виїжджали з сім’єю на постійне місце проживання за кордон. Зараз фахівці, експерти з імунізації рекомендують щепити всіх дітей від 12 років”, – каже Леся Кобецька.

Станом на сьогодні 248 підлітків Львівської МТГ отримали вакцинацію.

Вакцина, якою дозволено вакцинувати дітей, це Comirnaty від Pfizer/BioNTech. «Пройшли дослідження, які довели ефективність цієї вакцини у 98% випадків. Цією вакциною щеплять дітей у США, Канаді Австралії, країнах Європи»

Щеплення проти коронавірусу дітей віком 12-17 років роблять лише вакциною Comirnaty, яку спільно розробили німецька компанія BioNTech та її американський партнер Pfizer. 

“Були враховані наявні наукові дослідження і рекомендації ВООЗ щодо дієвості саме цього препарату саме у цій віковій групі. Вакциною щеплять дітей у США, Канаді Австралії, країнах Європи. Доведено,що Її ефективність  становить 98%”, – розповідає Кобецька.

Для дітей цю вакцину використовують за тією ж схемою, що і для дорослих, — дві дози по 0,3 мл з інтервалом у 21–28 діб.

Зауважимо, що для того, щоби щепити дитину віком від 12 років від коронавірусної хвороби , потрібно щоб у підлітка були усі вакцинації, згідно з календарем профілактичних щеплень.

“Ми дуже раді, що держава дозволила вакцинувати всіх дітей з 12 до 17  років. Тому що це підлітковий вік, який фізіологічно має зниження загального імунітету. І тому шанси захворіти на важкий ковід серед таких дітей є великі”, –  каже Ірина Полюга, медична директорка з материнства і дитинств 5-ої міської клінічної лікарні.

Куди звертатися, аби щепити дитину проти COVID-19

За словами Ірини Полюги, діти вакцинуються в супроводі батьків або опікунів, які підписують інформовану згоду. Перед щепленням дитину має оглянути сертифікований на вакцинацію від коронавірусу лікар.

Перед тим, як іти щепитися , батьки мають звернутися до педіатра чи сімейного лікаря та отримати довідку про наявні всі щеплення, які відповідають віку дитину.

“Якщо усіх  щеплень немає, їх можна розпочати. І тоді через 14 днів зробити щеплення від  коронавірусу.  Це не стосується вакцинації від грипу та екстрених вакцинацій. Щеплення від грипу можна робити в один день (або з будь-яким інтервалом) з вакцинацією від коронавірусу. Щодо екстрених щеплень, то  якщо потрібно терміново після травми вакцинувати від правця або сказу – вакцинація робиться з будь-яким інтервалом”, – пояснює лікарка.

Після обстеження дитини, лікар надає дозвіл на вакцинацію і відправляє у кабінет щеплень при поліклініці чи у центр масової вакцинації.

У Львові, як зазначає начальниця  управління охорони здоров’я Львівської міської ради Леся Кобецька  вакцинацію дітей  проводять у всіх кабінетах щеплень та центрах вакцинації. Можна узгодити візит за попереднім записом, але є можливість зробити щеплення і в порядку живої черги.

Кому не можна робити щеплення

Експерти не радять щепити проти коронавірусу дітей, якщо у них є алергічна реакція на компоненти вакцини, важка анафілактична реакція на першу дозу вакцини, гостре захворювання в день вакцинації з температурою вище 38 градусів.

Рекомендовано відтермінувати вакцинацію тих дітей, які перенесли дитячий мультисистемний запальний синдром чи міокардит      (запальне захворювання серцевого м'язу  - ред.), або перикардит (гостре або хронічне запалення зовнішньої оболонки серця після першої дози вакцини Comirnaty. 

Нагадаємо, що були певні занепокоєння, з погляду на те, що у вакцинованих дорослих виявляли запалення серцевого м’язу. А концентрація випадків міокардиту була саме у віковій групі 16-19 років.

З цієї причини, наприклад, Велика Британія не вводила універсальну вакцинацію дітей з 12 років.

Упродовж літа експерти  відстежували різні побічні ефекти, дивилися за повідомленнями в тих країнах, які проводили універсальну вакцинацію дітей. І вже у вересні з'явились публікації, що занепокоєння щодо збільшення міокардитів у молодшої групи не підтвердилися.

27 вересня Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики рекомендувала МОЗ дозволити батькам, які хочуть захистити своїх дітей, вакцинувати їх препаратом Pfizer.

«Наша лікарня, до прикладу, вже вакцинувала близько 10 осіб вікової категорії 12-17 років. Приходять вакцинувати своїх дітей батьки. які самі вакцинувались, та робили всі попередні щеплення дитині, згідно з календарем профілактичних щеплень. Реакцій у тих дітей, яких ми вакцинували від коронавірусу, не було жодних, –каже медична директорка з материнства і дитинства 5-ої міської клінічної лікарні Ірина Полюга.

Сертифікат вакцинації для дітей

Так само, як і дорослим, дітям видається сертифікат вакцинації. Міжнародний зразок сертифікату на папері можна взяти в лікаря, або батьки можуть завантажити цифровий сертифікат своєї дитини в особистому кабінеті в додатку державних послуг «Дія».

Читайте також:

Дитячий COVID-сертифікат у Дії. Як додати і що потрібно

Дітей дозволено вакцинувати від COVID-19 лише за певних умов

 

ІА "Вголос": НОВИНИ