В Україні рекомендували щепити проти COVID-19 дітей 12–17 років, які не належать до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19. Відповідні рекомендації були ухвалені наказом Міністерства охорони здоров’я. Але вакцинацію можна проводити лише за умови, що в дитини є усі обов’язкові рутинні щеплення.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я України на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук.

Як зазначають фахівці центру, дітей віком від 12 років рекомендовано щепити вакциною Comirnaty від Pfizer/BioNTech. Для них цю вакцину використовують за тією ж схемою, що і для дорослих, — дві дози по 0,3 мл з інтервалом у 21–28 діб.

“Для того, щоби щепити від коронавірусної хвороби дитину віком 12+, ця дитина, її батьки або опікуни мають надати лікарю, який проводить вакцинацію, документи, що підтверджують наявність у неї всіх рутинних щеплень згідно з Національним календарем щеплень (форма 063/о)”, – йдеться у повідомленні.

Якщо дитина не отримала всіх профілактичних щеплень і не має протипоказань до них, тоді перше потрібно зробити обов’язкові щеплення і після цього можна вакцинуватися проти COVID-19.

За інформацією Центру громадського здоров’я, вакцина Comirnaty пройшла всі необхідні дослідження для дітей віком 12–17 років, які довели її ефективність та безпечність. За даними Центру контролю та профілактики захворювань США вона на 93% ефективна.

Наразі вакцина Comirnaty дозволена для використання для дітей від 12 років у більшості країн, що застосовують цей препарат, як-от США, Канада, Австралія, Японія, країни ЄС тощо.

Як стверджують медики, протипоказання до вакцинації для дітей, такі ж, як у дорослих, тобто серйозна алергічна реакція на першу дозу вацини чи алергія на один із компонентів препарату. 

Є також тимчасові протипоказання, наприклад, температура тіла понад 38 градусів або інтервал 14 днів після вакцинації проти інших хвороб.

Читайте також:

Вагітність і вакцинація: користь і ризики

При надії в пандемії: вагітність і коронавірус

 

ІА "Вголос": НОВИНИ