Вакциновані британці можуть отримати QR-коди, які можна сканувати, вже наступного місяця, що дозволить їм виїжджати за кордон у рамках програми паспорта вакцин проти коронавірусу, за рахунок фінансів платників податків.

Як пише Daily Mail, щонайменше вісім фірм отримали державні гранти на розробку схем, які дозволять користувачам мати цифровий доказ того, що вони отримали вакцину від Covid-19.

Проекти, що мають загальну суму 450 000 фунтів стерлінгів, мають на меті забезпечити спосіб повернути людей до роботи та відновити міжнародні поїздки без ризику поширення пандемії.

Гранти були розподілені InnovateUK, позавідомчим державним агентством, яке стверджує, що воно «працює на відстані витягнутої руки від уряду».

Logifect, фірма в Кенті, надала гранти у розмірі 62 000 фунтів стерлінгів, розробила телефонну програму, яка посилається на цифровий паспорт, включаючи фото. Програма стартує наступного місяця.

Водночас, лондонські компанії iProov та Mvine у ​​Сурреї отримали 75 000 фунтів стерлінгів за спільні зусилля. Вони розробляють цифрові «сертифікати», які б надавали людям підтвердження своїх щеплень.

Керівники всіх трьох фірм заявили, що планують передавати свої технології уряду до закінчення поточного національного карантину.

Критики також стверджують, що це фактично створить систему несправедливості між тими, хто має вірус, і тими, хто його не має.

Іншим проектом-одержувачем керує компанія Enduring Net, яка працює над децентралізованою системою на суму 49 678 фунтів стерлінгів, яка може надавати цифрові «докази особи», посвідчення особи Covid-19, яка включатиме докази вакцинації.

Проекту EAS Technologies було надано 173 876 фунтів стерлінгів на розробку акредитаційної платформи, яка використовуватиметься організаторами «найбільших у світі спортивних організацій, заходів та споруд».

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ