Суд дійшов висновку, що росіяни не мають права на володіння нею, повідомляє «Польське радіо».

Справа стосується нерухомості на вул. Собєського 100. За цією адресою знаходиться багатоповерховий житловий будинок, що за часів ПНР був готелем і резиденцією для російських дипломатів. Право входити на його територію мали лише вповноважені особи з СРСР, а згодом – з Російської Федерації.

Оголошений у четвер вирок неправомочний – його було видано у так званому заочному режимі. На його оголошення прийшла лише представниця Генеральної прокураторії державних фінансів адвокат Сильвія Гайнріх, що репрезентувала позивачів – Державну скарбницю Польщі та місто Варшава. Рішення суду має бути виконано негайно. Оскільки, однак, це був заочний вирок, позвана сторона має право на висловлення протесту протягом двох тижнів. У цьому випадку суд повернеться до дослідження цієї справи.

«Слід зазначити, що позвана Російська Федерація не дала відповіді на позов, на суді не було нікого з її представників. Твердження позивача охоплюються презумпцією правдивості», – пояснює суддя Дорота Стоковська-Коморовська.

Суд зазначив, що цю нерухомість не було переказано СРСР у вічне використання. «Позвана сторона не має жодного права на володіння цією нерухомістю, протягом 20 років у будинку ніхто не мешкає, а він перетворився у руїну, хоча його й огороджено та за ним ведеться спостереження», – зазначила суддя.

Оскільки, – обґрунтовує суд, – нерухомість не використовується з дипломатичною метою, у цьому випадку не можна сказати, що її стосуються дипломатичні привілеї та імунітет.

Незабаром – 9 листопада – суд має видати інший вирок у справі бездоговірного використання росіянами нерухомості за адресою вул. Собєського 100 у Варшаві, якої також стосувався вирок, виданий у четвер. Генеральна прокураторія державних фінансів, котра також у другій зі згаданих справ представляє президента столичного міста Варшава, вимагає понад 7,8 мільйона злотих.

Йдеться про бездоговірне використання цієї нерухомості у 2012–2015 роках. Згідно з представленою прокураторією інформацією, російську сторону було повідомлено про цей позов і вона «відмовляється від права на активну участь у справі».

У суді також тривають два інші процеси, що стосуються бездоговірного використання Росією двох інших об’єктів нерухомості у Варшаві. Позивачі у цих процесах вимагають виплати росіянами кількамільйонних компенсацій і повернення зайнятих будівель місту Варшава.

Російська Федерація використовує у Польщі кільканадцять об’єктів нерухомості, зокрема у Варшаві. Частина з них має врегульований правовий статус, а іншу частину Росія використовує без дійсних – за твердженням польської сторони – договорів.

Справи, що стосуються власності і плати за дипломатичні представництва, вже давно є спірним питанням між Польщею та Росією.

У 2015 році Арбітражний суд Петербурга і Ленінградської області наказав Генеральному консульству РП звільнити нерухомість та виплатити заборгованість за оренду в розмірі 74,3 мільйона рублів. Окрім цього, суд дозволив залучити до виселення судових виконавців. Польща не визнає ані рішення арбітражного суду, ані чергових судових рішень, та розглядає їх як такі, що не відповідають міжнародному праву.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ