Цьогоріч, в умовах російсько-українського вторгнення, й справді не зовсім до свят. Та водночас, цей День Вишиванки став особливим днем для всіх українців, адже лише вкотре переконав увесь світ у нашій єдності та унікальності української культури.

А ще, ми знову відчули, що ми не одні. Низка світових лідерів сьогодні також одягнулася у вишиванки та привітала українців із важливим святом. Хто саме, читайте далі у матеріалі «Вголосу».

«Незабаром святкуватимемо і вашу перемогу»

З Днем вишиванки-2022 українців привітав посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас.

Він оприлюднив відео у вишитій сорочці, у якому наголосив на тому, що цьогоріч, День вишиванки для українців є особливим, оскільки він сповнений як і смутку, так і надії за умов невиправданої і неспровокованої агресії російської федерації. 

«Навіть якщо цього року багато українців змушені вдягти бронежилети замість ошатних вишитих сорочок, сподіваюсь, що дуже скоро ми зможемо святкувати під мирним небом. Ваша битва істинна, щира і настільки праведна, що вже зараз про неї ходять легенди. Сьогодні світ, ЄС і всі ваші друзі святкують вашу культурну спадщину. Незабаром, впевнений, святкуватимемо і вашу перемогу», — заявив Матті Маасікас у своєму відеопривітанні.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також долучилась до побажань з особливим для українців святом. Світлину, на якій вона одягнена у вишиванку, жінка оприлюднила на своєму офіційному телеграм-каналі. 

«Президентка фон дер Ляєн бажає вам гарного Дня вишиванки!», — також написала вона.

«Боротьба українців за свободу — це й наша боротьба»

Цьогоріч привітання з Днем вишиванки українці отримали й від Голови Європарламенту Роберти Мацоли. У своєму Твіттері вона висловила свою солідарність з Україною та зазначила, що Європарламент завжди підтримував та буде підтримувати українців у боротьбі за свободу. 

«Сьогодні, у День Вишиванки, я доєднуюсь до традиції українців по всьому світу одягати вишиванку. Боротьба українців за свободу — це й наша боротьба», — наголосила Голова Європарламенту.

Свою підтримку у цей визначний для українського народу день висловила й Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс. 

«Мені здається, що під час російського вторгнення, яке так чітко націлено проти української культури та історії, а також проти території та народу України, День вишиванки стає ще важливішим для святкування. Ось і я святкую його в улюбленій вишиванці», – підкреслила Мелінда Сіммонс.

Представництво Посольства США в Україні теж виклало допис із привітанням українців. 

«У День вишиванки команда Посольства CША хотіла б поділитися нашою любов’ю до української культури. Затегайте нас у своїх фотографіях та сторіс з вишиванками і ми поширимо деякі з наших улюблених, щоб відзначити розмаїття та силу української культури та традицій», – зазначили дипломати на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Ще один важливий день для нашої братньої України»

Не оминули це свято й президенти держав, що активно підтримують Україну в боротьбі з російською агресією. Зокрема, теплими словами привітав Україну зі святом й президент Литви Ґітанас Науседа.

"Сьогодні ще один важливий день для братньої України. Щороку в третій четвер травня українці та їхні друзі у всьому світу вбираються в традиційні вишиті сорочки — Bишиванки.
Це може здатися просто символом. Але символи є дуже важливими для країни, яка мужньо і героїчно бореться з жорстоким агресором. Я вірю, що всі, хто вдягнули Bишиванки, додамо українцям сили в їх боротьбі за свободу. Це один з багатьох знаків підтримки й солідарності з Україною. Це простий, але по-справжньому щирий жест, який свідчить, що ми залишаємось і будемо стояти пліч-о-пліч з українцями. До перемоги. Слава Україні! Героям Слава!", – зазначив він, прикріпивши до привітання світлину, де він із дружиною у вишиванках. 

«Наш священний оберіг» та «вишитий код нації»

І звісно ж, своє традиційне привітання з Днем вишиванки висловив Президент України Володимир Зеленський. На своєму Телеграм-каналі він оприлюднив коротке відео, у якому він, одягнений у камуфляжну вишиванку, привітав українців із днем одного з національних символів нашої держави. 

«Сильна, незламна, смілива і вільна! З Днем вишиванки, Україно!», – наголосив президент.

Крім того, Глава Держави опублікував тематичне відео під музичний супровід пісні на вірш Дмитра Павличка «Два кольори». 

«Наш священний оберіг на цій війні. З Днем вишиванки, Україно!», – написав Володимир Зеленський.

До привітань доєдналася й перша леді – Олена Зеленська. Вона також оприлюднила у своєму Фейсбуці фото у синьо-білій вишиванці та наголосила на тому, що в умовах новітньої боротьби українців проти російської агресії, цей день набув для українців нового змісту. 

«Хтось дістає її, дивом вцілілу, із шафи у зруйнованому будинку. А хтось втратив разом із домом. Хтось шукає її в іншій країні, куди вигнала війна. Хтось одягне її в рідному місті, де нарешті немає обстрілів. Хтось – в окупації, ризикуючи життям. А хтось зробить це взагалі вперше, бо вперше відчув таку потребу. Цей день українці відзначають багато років, але війна наповнила його новим щемливим змістом. Можливо, вперше ми так гостро відчуваємо сенс відомого вислову про «вишитий код нації». Вперше це стало настільки особистим і гострим. Вперше це про наші страшні втрати й про обов’язкову перемогу над ворогом і горем. З Днем вишиванки, друзі!» – написала дружина президента. 

Довідка

День вишиванки – це свято, яке щорічно відзначають в Україні та світі у третій четверг травня. Ініціатором створення цього свята стала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету Леся Воронюк у 2006 році. 

ІА "Вголос": НОВИНИ