16 вересня виповнюється 21 рік від дня викрадення та вбивства українського журналіста Георгія Ґонґадзе. Крапку в цій справі не поставлено. У роковини смерті правозахисні організації та медіа звертаються до влади з вимогою забезпечити прозоре розслідування злочину, встановити та назвати замовників убивства.

17 вересня 2000 року на сайті «Української правди» з’явиться замітка із заголовком: «Георгій Гонгадзе зник!!!».

Як повідомило тоді видання : “У суботу, 16 вересня, пізно ввечері зник керівник проєкту «Українська правда» Георгій Гонгадзе. О 22:20 він вийшов з будівлі на бульварі Лесі Українки і попрямував додому. Його чекали дружина і двоє трирічних дітей, але вдома він так і не з’явився”.

Далі країна дізнається про жахливе вбивство, а опубліковані невдовзі так звані «плівки майора Мельниченка», дадуть підставу підозрювати у причетності до  злочину тодішнього президента України Леоніда Кучму. Що викличе хвилю збурення не тільки журналістської спільноти та громадянського суспільства, але і міжнародних організацій.

Та попри всі вимоги розкрити злочин і знайти замовників, крапку у справі так і не поставлено.

Від моменту вбивства Георгія Ґонґадзе кількість злочинів проти журналістів в Україні лише збільшується. 

Серед найгучніших - вбивство у Києві у 2016 році Павла Шеремета та у 2019 році у Черкасах Вадима Комарова. Обидва злочини не розкрито. Розслідування щодо замовників і досі триває. 

“Оскільки Україна є незалежною демократичною країною, де цінують свободу слова й безпеку громадян, зокрема тих, хто бореться за правду, журналісти не мають зазнавати утисків, нападів й ставати жертвами вбивств, а справи проти виконавців та замовників мають бути розслідувані, а не сфабриковані правоохоронними органами”, - йдеться у заяві правозахисних організацій. 

У Києві сьогодні  відбудеться Акція пам’яті Георгія Ґонґадзе, яку організовує Премія імені Георгія Ґонґадзе у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

На ній  буде озвучено звернення правозахисних та медійних організацій до української влади із закликом ефективно й прозоро розслідувати вбивство Ґонґадзе та інших українських журналістів і виконати вимоги Комітету міністрів Ради Європи у справі Ґонґадзе. 

ІА "Вголос": НОВИНИ