Фізик Принстонської лабораторії фізики плазми США (PPPL) Фатіма Ібрахім (Fatima Ebrahimi) запропонувала новий тип міжпланетного ракетного двигуна, який здатний доставити людей на Марс і інші планети швидше, ніж нині існуючі розробки.

Теоретичний двигун докладно описується в статті, опублікованій в Journal of Plasma Physics, передає Phys.

Принцип двигуна ґрунтується на безперервній генерації плазмоїдів – згустків плазми, підтримуваних замкнутим магнітним полем. Схожа конфігурація створюється всередині токамаків, що представляють собою кільцевий канал, в якому створюється поле з високою магнітною спіральністю. Плазмоїди створюються завдяки перетину ліній магнітного поля. Згідно з результатами моделювання, швидкість вихлопу сягатиме 20-500 кілометрів в секунду.

Існуючі прототипи плазмових двигунів використовують не магнітне, а електричне поле, проте питомий імпульс у них залишається дуже низьким, тобто для розгону потрібно дуже багато палива. Переліт на Марс у ракеті з хімічним двигуном займе рік або більше, однак новий двигун здатний скоротити цей термін в декілька разів. Зміна сили магнітного поля дозволить контролювати тягу для конкретної космічної місії.

За словами ученої Ібрахім, ідея двигуна прийшла їй в голову при роботі з токамака в рамках Національного експерименту зі сферичним тором в (NSTX) PPPL. Установка виробляла плазмоїди, які рухалися зі швидкістю 20 кілометрів на секунду, що могло б створити тягу. Інший схожий проект PPPL – Hall Thruster – являє собою прототип іонного двигуна, де паливо прискорюється електричним полем. Такі двигуни можуть бути використані для збільшення маневреності наноспутників CubeSats.

Читайте більше актуальних новин ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ