Хоча кількість підліткових вагітностей знизилося майже в усіх країнах світу в порівнянні з 1990 роком, досм близько 11% пологів в світі припадає на дівчат підліткового віку, 95% яких проживає в країнах з середніми і низькими доходами, інформує Порадник жінки.

У 2014 році кількість пологів у 15-19-річних становила в середньому 4,9% при величезній різниці показників між різними країнами (від 1 до 299 на 1000 осіб). Найбільше передчасних пологів припадає на країни Африки на південь від Сахари в силу поширеної в цьому регіоні практики ранніх шлюбів.

Однак останнім часом вчені приділяють більше уваги пізнім вагітностям. Наприклад, у США кількість жінок, що вперше народжують у віці 35-39 років, зросла за період з 1970 по 2012 рік у кілька разів (із 17 до 110 на 1000 осіб). 

Професор Саутгемптонського університету (Великобританія) Керолайн Фолл із колегами узагальнили дані п'яти довгострокових досліджень, що проводилися в Бразилії, Гватемалі, Індії, ПАР і на Філіппінах.

Життя і здоров'я 19403 чоловік відстежували протягом багатьох років, починаючи з народження. Метою огляду було визначити вплив підліткового (менше 19 років) або старшого (більше 35 років) віку матері під час пологів на різні показники розвитку і здоров'я дитини. У дітей і молодих, і старших матерів виявили підвищений рівень цукру в крові вже в дорослому віці.

З'ясувалося також, що діти молодих матерів (в порівнянні з дітьми матерів 20-24 років): 

частіше мають низьку вагу при народженні;

частіше народжуються раніше терміну;

частіше страждають затримкою росту;

рідше закінчують середню школу.

У матерів старшого віку діти частіше народжувалися раніше терміну, проте рідше страждали затримкою росту і частіше успішно закінчували середню школу.

Підводячи підсумки, дослідники роблять висновок про те, що в країнах із середнім і низьким доходом діти, народжені дівчатами підліткового віку, у цілому мають менше можливостей для всебічного розвитку. А діти матерів старшого віку, незважаючи на незначно підвищений ризик передчасних пологів і деяких проблем зі здоров'ям, в цілому отримують більше якісне харчування і освіту.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ