За словами вчених, сприятливий вплив пов’язаний з природним компонентом винограду - поліфенолом.

Керівник дослідження Мітчелл Сеймур вивчив вплив дієти з високим вмістом жирів («американська дієта») як з додаванням винограду, так і без нього, на серце, печінку, нирки, жирову тканину схильних до ожиріння щурів.

Протягом 90 днів їх годували сумішшю різних сортів виноградних ягід у вигляді порошку.

Результати експерименту показали, що при дотриманні виноградної дієти протягом трьох місяців значно знижується рівень маркерів запалення в усьому організмі, але найбільше змін відбулося у печінці і черевній жировій тканині. Споживання винограду також знизило масу печінки, нирок і черевного жиру. До того ж збільшилася концентрація маркерів антиоксидантного захисту, особливо у печінці та нирках.

Метаболічний синдром - це сукупність факторів, асоційованих з підвищеним артеріальним тиском, високим рівнем цукру в крові, низькою концентрацією хорошого холестерину і надлишком тригліцеридів. Даний синдром значно збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту і діабету.

«Наше дослідження показує, що виноградна дієта грає важливу роль у захисті від метаболічного синдрому. Як запалення, так і окислювальний стрес впливають на прогресування серцево-судинних захворювань і дисфункцію органів при діабеті другого типу. Споживання винограду впливає на обидва компоненти, так що дане відкриття досить багатообіцяюче», - коментує Сеймур.

Джерело: Кореспондент

ІА "Вголос": НОВИНИ