Природно, якщо вживати його в міру, передає «ГоГетНьюс».

Позитивну дію шампанського на організм можна порівняти з прогулянкою на свіжому повітрі: воно покращує кровообіг, нормалізує тиск, знижує рівень холестерину.

1. Шампанське зменшує ризик інсультів і серцево-судинних захворювань

Група вчених з Університету Редінга (Великобританія) з'ясувала, що пара келихів шампанського благотворно діє на стінки кровоносних судин і, отже, знижує ризик інсультів і серцево-судинних захворювань.

Виявляється, шампанське, як і червоне вино, містить достатню кількість поліфенолів, які і надають йому корисні властивості. Головне джерело поліфенолів - це червоний і темний виноград. Шампанське якраз роблять з темних сортів винограду - піно нуар і піно-менье - з додаванням шардоне, білого сорту. А білим шампанське виходить тому, що виноградному соку з темних сортів не дають стикнутися з шкіркою - саме вона надає вину забарвлення.

«У звичайному білому вині поліфенолів, як відомо, немає. Але в шампанському, яке виготовляється з соку темних і білих сортів, його більш ніж достатньо », - розповідає доктор Джеремі Спенсер, керівник дослідницької групи.

2. Нормалізує кров'яний тиск

Поліфеноли, що містяться в шампанському, як свідчать дослідження, утримують в крові молекули окису азоту. Вона покращує кровообіг, підтримує тонус стінок кровоносних судин, розширює їх і підвищує приплив крові. Таким чином, келих шампанського здатний нормалізувати кров'яний тиск.

3. Знижує ризик інсульту

Вчені під керівництвом Джеремі Спенсера також спеціально зайнялися вивченням того, як поліфеноли з шампанського впливають на клітини мозку. З'ясувалося, що вони мають потужну нейропротекторну дію, тобто покращують обмінні процеси в мозку і перешкоджають пошкодженню нейронів, підвищуючи стійкість до інсульту.

4. Допомагає наситити клітини киснем

Шампанське, точніше поліфеноли, покращують кровообіг, а значить, і корисні речовини, включаючи кисень, доходять до клітин організму набагато швидше. Кисень активізує роботу мозку, позитивно впливаючи на розумову діяльність і її результати.

5. Покращує травлення

Поліфеноли, якими багате шампанське, відіграють в травній системі роль пребіотиків. Вони здатні сповільнювати зростання і розвиток патогенної мікрофлори в кишечнику, тоді як на корисні біфідобактерії та лактобактерії вони негативного впливу не роблять.

6. Перешкоджає відкладенню холестерину

Шампанське, червоне вино і деякі інші продукти темного забарвлення завдяки поліфенолам не дають холестерину відкладатися на стінках судин. Крім того, вони захищають від атеросклерозу, діабету і хвороби Альцгеймера - стверджують вчені зі Школи медицини Єльського університету, які не перший рік вивчають цю тему.

7. Уповільнює старіння

Могутні антиоксидантні властивості поліфенолів шампанського і червоного вина захищають клітини організму від передчасного старіння, викликаного ушкоджувальною дією вільних радикалів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ