Вживання кави може вдвічі знизити ризик розвитку раку печінки, з'ясували вчені з Університету Квінс у Белфасті. Про це повідомляє MedicalXpress.

Дослідження проходило у Великобританії понад 7,5 років і розглядало звички пити каву 471 779 учасників британського Біобанку, одного з найбільших досліджень людей середнього віку в світі.

Загальні дані дослідницької групи свідчать про зменшення ризику розвитку гепатоцелюлярної карциноми, найпоширенішої форми раку печінки, у любителів кави порівняно з тими, хто її не пив.

За час спостереження більше ніж у 3,5 тисяч добровольців виявили злоякісні пухлини. У 88 випадках діагностували гепатоцеллюлярну карциному – найбільш розповсюджений первинний рак печінки. Результати досліджень показали, що у любителів кави, меленої або розчинної, цей тип онкології був на 50 відсотків менший у порівнянні з іншими пацієнтами.

Сприятливо впливає кава на організм вмістом антиоксидантів та кофеїну.

Як відомо, вчені з Університету Томаса Джефферсона прийшли до висновку, що в гарячому напої міститься більше антиоксидантів, ніж в тому, який заварювали методом холодного настою.

ІА "Вголос": НОВИНИ