Данські вчені виявили унікальний артефакт в одній з похоронних урн, які лежали в музеї Виборга з 2009 року.

Тільки в кінці 2019 року, через ціле десятиліття після їх виявлення, урни віддали на докладне дослідження, в тому числі – на комп'ютерну томографію.

При скануванні були виявлені фрагменти кістки в обох урнах, залишки кремації, які археологи і очікували знайти. Але в одній з урн було щось несподіване: маленький предмет, схожий на маленьку хокейну шайбу.

Вчені очистили урну, розкрили її та забрали "шайбу" на дослідження. Спочатку артефакт виглядав непримітним, але як тільки він був очищений, археологи побачили, що це був надзвичайно рідкісний бурштиновий об'єкт бронзового століття, відомий як сонячний диск. Це перше документальне відкриття сонячного диска бронзової доби в Данії.

Шматок бурштину має невеликий діаметр 3 см і товщину 0,9 см, але він був дуже цінним як через матеріал, так і через дуже тонку обробку. Коли диск висвітлюється ззаду, він палає червоним вогнем з концентричними колами осередків, які схожі на жоржину. Він не був спалений на багатті з підлітком, чиї останки були в урні, диск помістили в урну вже після кремації.

Янтар був цінним товаром на півночі під час бронзової доби. Це був символ сонця, прояв сонячної сили і світла. Дорогий бурштиновий диск, можливо, був доданий в поховання як показник суспільного становища і / або як релігійне звернення до богів про те, щоб дух покійного відправився в загробне життя в захисних обіймах сонця.

Це також просто неймовірно красиво.

ІА "Вголос": НОВИНИ