Щойно відкритий астероїд рухається навколо Сонця швидше, ніж будь-який з відомих його «родичів».

Про це повідомляється на сайті Live Science.

Космічний камінь, відомий як 2 021 PH27, робить одне коло навколо нашої зірки кожні 113 земних днів, визначили його першовідкривачі. Це найкоротший період обертання для будь-якого відомого об'єкта Сонячної системи, за винятком планети Меркурій, якій потрібно лише 88 днів, щоб зробити цикл навколо Сонця.

Однак 2021 PH27 рухається по набагато більш еліптичній траєкторії, ніж Меркурій, і тому стає значно ближче до Сонця - близько 20 мільйонів кілометрів при найближчому наближенні, в порівнянні з 47 млн. км для найпотаємнішої у Сонячній системі планети.

Під час цих близьких проходжень біля Сонця поверхня астероїда 2021 PH27 стає досить гарячою, щоб розплавився свинець - близько 500 градусів за Цельсієм, кажуть дослідники. Такі глибокі занурення в гравітаційний колодязь Сонця також означають, що астероїд відчуває найбільші ефекти загальної теорії відносності серед усіх відомих об'єктів Сонячної системи.

Зображення астероїда 2021 PH27

Небесне тіло 2021 PH27 було вперше виявлене 13 серпня астрономами за допомогою камери темної енергії (DEC), потужного багатоцільового інструменту, встановленого на 4-метровому телескопі Віктора М. Бланко в Міжамериканскій обсерваторії Серро Тололо в Чилі.

ІА "Вголос": НОВИНИ