Планети навколо зірки під назвою TOI-178 рухаються настільки плавно, що вчені змогли відкрити нові чужі світи та розшифрувати музику системи.

Астрономи, які переглядали дані супутника обстеження екзопланет НАТО (TESS), виявили три планети навколо зірки, яка отримала назву TOI-178 (TOI означає TESS-об'єкт, що цікавить), пише Space.

І коли вчені уважніше розглянули ці об'єкти, вони зрозуміли, що вони рухаються злагоджено. Згодом вони виявили, що в системі розміщується принаймні шість планет, п'ять із яких рухаються в ритмі з іншими.

«Ми вперше спостерігаємо щось подібне», – зазначила Кейт Ісаак, науковий співробітник проекту CHEOPS Європейського космічного агентства.

Натхненні загадковими даними TESS, що показують три планети в дивному ритмі, вчені скористались телескопом CHEOPS.

Виявилося, що навколо зірки TOI-178 оберталися п'ять планет кожні 2, 3, 6, 10 і 20 днів. Але для вчених у цій послідовності виявився розрив: вони вважали, що в системі повинна бути інша планета, яка обертається кожні 15 днів.

Виявляється, внутрішня з планет рухається в інший такт, але зовнішні п’ять орбіт гармоніюють між собою, час від часу шикуючись, що спричинило дивний ритм у вихідних даних TESS.

Дослідники не тільки могли виявити додаткові планети та розібрати складний ланцюг орбіт, але також могли вивчити самі планети, виявивши, що ці світи в діапазоні від 1,1 до 3 разів більші від Землі, проте зі щільністю, що робить їх цікавою сумішшю скелястих супер-Земель і загазованих міні-Нептунів.

Вчені підозрюють, що може бути більше планет, що рухаються за тим самим ланцюгом орбітальних вирівнювань, хоча виявлення цих світів вимагало б довшого періоду спостереження.

Сама зірка така яскрава й система порівняно проста у вивченні, тому дослідники з нетерпінням чекають, що космічний телескоп Джеймса Вебба НАСА та Європейський надзвичайно великий телескоп зможуть допомогти зібрати більше інформації про цю систему.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ