Американські вчені встановили, що у людей, які перенесли COVID-19, часто спостерігається тривале порушення клітинного імунітету. Це підвищує вразливість до вторинних інфекцій або перешкоджає розвитку повноцінного захисту проти SARS-CoV-2. Результати дослідження опубліковані в журналі Journal of Clinical Investigation.

Фахівці з Університету Алабами в Бірмінгемі провели дослідження для з’ясування, як змінюється клітинна імунна відповідь у пацієнтів, які перехворіли на COVID-19. Для цього вони взяли зразки крові у 46-ти осіб, яким потрібна була госпіталізація, і у 39, які лікувалися вдома. Зі зразків вчені виділили певні підмножини імунних клітин і проаналізували їх поверхневими маркери. Дані порівнювали зі здоровими людьми з контрольної групи.

На основі отриманих результатів вдалося скласти картину того, як імунна система кожної людини реагує на інфекцію і як поводиться під час одужання.

Виявилося, що у багатьох людей, які перехворіли на COVID-19, імунні клітини виснажені, тому більш вразливі до вторинних інфекцій, що перешкоджає розвитку повноцінного захисного імунітету до коронавірусу.

На думку дослідників, цю інформацію потрібно враховувати при розробці та модифікації вакцин і методів лікування COVID-19, а також вивченні імунних відповідей при створенні нових вакцин.

Дослідники проаналізували зміну клітинного імунітету двома способами: за допомогою безперервних спостережень за поверхневими маркерами в пробах і шляхом прямого порівняння частот цих маркерів між першим і другим аналізами крові.

Дослідження включало в себе поглиблене вивчення аналізів: у обох групах госпіталізованих пацієнтів виявилось збільшення імунітету, а у тих, хто лікувався вдома, виснаження імунітету згодом збільшувалося.

Несподіваним стало те, що у пацієнтів з легкими симптомами COVID-19 порушення імунної регуляції зберігалися довше, ніж у госпіталізованих. Особливо яскраво це проявилося у літніх людей.

Ці дослідження – перший вияв стійкої імунної дисрегуляції через COVID-19 у пацієнтів, які видужують.

Тривають пошуки відповіді на питання, чи пов'язані ці імунологічні зміни з симптомами так званого тривалого COVID.

Читайте більше актуальних новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ