Вчені вперше виявили, що тварини розрізняють радісний, засмучений і сердитий вираз обличчя. Своє дослідження вони представили в журналі Biology Letters.


Британські психологи показали 28 коням (21 мерину і семи кобилам) фотографії людей, які передавали різні емоції. При вигляді злих осіб коні частіше дивилися лівим оком (така поведінка пов'язують з реакцією на негативні подразники). Крім того, у них частішало серцебиття і спостерігалися інші фізіологічні ознаки стресу.

«Дивно, що коні здатні розпізнавати емоції у представників іншого виду тварин. Також примітно, що на негативні емоції вони реагують куди сильніше, ніж на позитивні. Мабуть, коням вкрай важливо швидко виявляти загрозу. Реакція на зле обличчя виступає в якості аварійної сигналізації, дозволяючи тварині підготуватися до агресивної поведінки з боку людини - наприклад, до грубого поводження», - заявила співавтор статті Емі Сміт (Amy Smith).

Також вчені з'ясували, що серед ссавців за «багатством» міміки кінь поступається тільки людині. Окремими рухами очей, брів, куточків губ люди здатні показати приблизно 27 почуттів - від подиву до відрази. Коні також висловлюють свої емоції за допомогою м'язів губ, ніздрів і очей. Вони здатні на 17 таких мімічних рухів, собаки - на 16, а шимпанзе - всього на 13.
 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ