Раніше вчені вважали, що вода не може зберігатися у мінералах так глибоко через високий тиск, передає The International Business Times. Однак тепер науковці знайшли тип бруситу (мінерал гідроксит магнію), який має здатність витримувати високий тиск.

Відповідно до повідомлення, автори дослідження Манако Мухерджі та Андреас Херман провели понад тисячу експериментів, щоб знайти потрібну фазу речовини.

«Це відкриває скриньку Пандори. Ми не думали, що вода там може зберігатися в водомістких мінералах, таких як брусит. Але тепер, коли ми знаємо, все, що нам залишається - це з'ясувати, скільки води можна ефективно зберегти в ньому», - зазначив один із науковців.

Повідомляють, що розуміння того, скільки води під мантією Землі насправді, є дуже важливим для розуміння геологічних процесів, вулканічної діяльності та землетрусів. Також це допомогло б геологам у вивченні процесів формування планети і її поточного стану.

Більше того, науковці зазначили, що якщо зникне вода всередині планети, через геодинамічні процеси це проявиться і зовні. Проте, висихання внутрішніх резервуарів води планеті поки не загрожує. 

ІА "Вголос": НОВИНИ