Цим явищем зацікавилися вчені, які все ж вияснили, чому так відбувається. Причина насправді у нашому кишечнику, а саме в бактеріях, які у ньому знаходяться. Група ізраїльських вчених з Інституту Вейцмана опублікували у видання «Nature» роботу, у якій пояснили причини швидкого набору ваги після схуднення.

За словами медиків, кишечні бактерії провокують відновлення зайвої ваги. В ході дослідження вчені провели експеримент на мишах. Гризунів годували їжею з високим вмістом жирів, що призводило до швидкого збільшення ваги.

Після цього тварин «садили на дієту». Їх годували звичайною їжею, що провокувало схуднення. Потім знову переводили на жирну їжу. І так декілька циклів підряд.

Під час дослідження фахівці слідкували як змінюється мікрофлора кишечника мишей.

Виявилося, що продукти з високим вмістом жирів призводять до змін в мікробіомі – геномах мікроорганізмів, які існують у кишечнику гризунів.

Експеримент довів, що після «жирної дієти» миші активно набирали вагу навіть при правильному харчуванні, а з кожним новим циклом такого харчування ожиріння набувало все важчої форми.

Вчені пояснили, що мікроорганізми в кишечнику викликали рецидивуюче ожиріння.

Фахівці заявляють, що це дослідження допоможе їх знайти нові можливості, як допомогти людям з ожирінням повернутися до нормального стану.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ