Кількість генетичних мутацій, які накопичуються в людському ДНК з часом, може передбачити тривалість життя. На це вказують результати нового дослідження американських вчених.

Як повідомляє наукове видання Scientific Reports, в ньому брали участь 603 людей. Вони представляли три покоління 41 сім'ї. Їхній зразки використовувалися для створення мапи людського геному. Серед учасників були 61 дідусь і 61 бабуся. Автори нового дослідження провели секвенування ДНК добровольців.

Після цього вони з'ясували кількість мутацій, яку батьки передали своїм дітям. Якщо ж мутацію виявляли в ДНК дітей, але її не було в зразках батьків, вчені допускали, що вона сталася якраз в момент запліднення яйцеклітини. Це дозволило підрахувати кількість мутацій батьків, які потрапляли в репродуктивні клітини під час зачаття. Дослідники також враховували низку факторів, зокрема час смерті учасників дослідження, коли в них з'явився рак, коли жінки народили дітей і час початку у них менопаузи. Як виявилося, тривалість життя людей, які успадкували більше мутацій від батьків, була коротшою. А люди, чий рівень спадкових мутацій був на рівні 25 перцентелів проти 75 перцентелів, жили приблизно на 4,7 роки довше. На додачу, автори виявили зв'язок між фертильністю у жінок і мутаціями.

«Якщо порівнювати 32-річного чоловіка з 75 мутаціями в ДНК з 40-річним чоловіком з таким же рівнем мутацій, ми очікуємо, що другий з них буде старіти повільніше. Він, швидше за все, помре у старшому вічі, ніж 32-річний», - пояснив професор генетики з Університету охорони здоров'я Юти доктор Річард Каутон. Він додав, що ДНК в нашому тілі постійно пошкоджується. Але з віком здатність нашого тіла виправляти ці помилки погіршується. Тому з'являться потенційно шкідливі мутації. Саме тому старші батьки мають більше шансів передати ці мутації своїм дітям.

Як дослідили вчені, у людей, які безсимптомно переносять коронавірус, швидше знижується рівень антитіл.

ІА "Вголос": НОВИНИ