До цього часу вченим не вдавалося знайти рештки цих істот, які б дозволили з’ясувати їхню еволюцію.

Новий вид рептилій, які мешкали в морях на Землі сотні мільйонів років тому, назвали Gunakadeit joseeae. Як пише Newsweek, рештки представника виду знайшли на узбережжі на півдні штату Аляска.

Стародавня істота належить до групи морських рептилій під назвою талаттозаври, які населяли прибережні території в низьких широтах Землі.

Група існувала в Тріасовий період, який тривав 251 -199 мільйонів років тому. До цього часу вченим вдавалося розкопувати лише невеликі добре збережені рештки представників групи рептилій, тіло яких насправді сягало 4 метрів завдовжки. Тож еволюція цих істот досі була погано досліджена.

Але вчені кажуть, що тепер на Алясці знайшли найбільш повний скелет талаттозавра, який до цього часу вдавалося виявити в Північній Америці. Це проливає світло на те, якими були ці загадкові рептилії.

«Талаттозаври були серед перших груп суходільних рептилій, які повернулися до життя в океані», – сказав автор нового дослідження Ніл Келлі. – Вони процвітали впродовж десятків мільйонів років. Але їхні рештки відносно рідкісні. Тож ця нова знахідка допоможе нам заповнити важливу прогалину в історії їхньої еволюції й подальшого вимирання».

На думку дослідників, Gunakadeit joseeae був примітивним видом талаттозаврів, якому вдавалося вижити аж до кінця Тріасового періоду. Саме тоді вся група цих істот вимерла.

ІА "Вголос": НОВИНИ