Телескопи Hubble і Gaia допомогли вченим у розрахунках точної маси нашої галактики Чумацький Шлях. З'ясувалося, що маса нашої галактики становить приблизно 1,5 трильйона сонячних мас. Маса Сонця дорівнює 1,9885⋅1030 кг.

Про це повідомляє видання «Популярна механіка».

Розрахунки маси показали, що Чумацький Шлях достатньо важкий — він потрапляє до класу галактик із масою вище середнього. Легкі галактики мають масу в мільярд Сонць, тоді як важковаговики — близько 25 трильйонів. Наприклад, найбільша галактика у Всесвіті, IC 1101, має масу в 24,5 трильйона Сонць.

Проблем у розрахунках додавав той факт, що основна частина маси Чумацького Шляху невидима: сотні мільярдів зірок нашої галактики становлять всього лише кілька відсотків маси. Наприклад, надмасивна чорна діра в центрі має масу приблизно чотири мільйони сонячних мас. Ця невидима частина маси припадає на темну матерію: астрономи не можуть її визначити прямим способом, проте можуть дізнатися про її існування завдяки її гравітаційному впливу на видиму матерію.

Для точного розрахунку маси Чумацького Шляху астрономи відстежували швидкості об'єктів, що рухаються навколо неї. Йдеться про кульові зоряні скупчення, які обертаються навколо галактичного центру. За допомогою даних Hubble і Gaia фахівці оцінили швидкість таких кластерів. У результаті вчені зуміли визначити, що маса Чумацького Шляху становить приблизно 1,5 трлн сонячних мас.

Ця інформація має вагоме значення, оскільки багато інших важливих вимірювань ґрунтуються на ній.

Нагадаємо, що американські вчені виявили зірку, яскравішу за сонце у мільярди разів.

«Вголос» писав, вчені винайшли спосіб, як запобігти раку.

ІА "Вголос": НОВИНИ