Поліція оголосила підозри в колаборацініозмі двом колишнім вчителькам із смт. Якимівка Мелітопольського району Запорізької області.

Про це повідомляє Судовий репортер.

Одна із підозрюваних Наталя Шкраміда, з 2007 року працювала заступником директора Якимівської гімназії з навчально-виховної гімназії. В умовах окупації жінка очолила «Акимовскую школу №27». Вважається, що вона діяла з ідеологічних та корисливих мотивів.

Надалі Шкраміда брала участь у постановочних відеосюжетах і фотозвітах для пропагандистського Telegram-каналу «Типичная Акимовка». Зокрема, 9 липня 2022-го там розміщено пост із нагоди шкільного випускного балу. На відео видно, що Шкраміда стоїть на сцені із призначеним окупантами очільником Якимівки Максимом Зубарєвим та з усіма вигукує побажання випускникам.

26 вересня у Telegram-каналі розміщено інформацію про захід «Мы великая Россия». Шкраміда, як учасниця заходу, з іншими вчителями стоїть на порозі школи, тримаючи російський прапорець. 6 жовтня освітянка бере участь у святкуванні «Дня вчителя», організованого окупаційною владою. 7 жовтня Шкраміда на сходах будинку культури разом з іншими вигукує привітання з днем народження президента рф путіну.

Крім того, в серпні на місцевому каналі «Запорожский вестник» вийшов телесюжет, як Шкраміда отримує російські шкільні підручники. Вчителька висловлює велику радість із приводу того, що навчання тепер буде російською мовою, розповідає про підтримку батьків з приводу повернення вчителів на роботу.

Інша підозрювана — Наталя Каравічева. На момент вторгнення вона була директором «Якимівського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів».

У  Telegram-каналі «Типичная Акимовка» 1 липня 2022-го розміщено пост, як Каравічева дякує окупаційній владі за ремонт у школі. Судячи із фотозвіту, вона також узяла участь у зборі «Мы великая Россия». Каравічева присутня на фото із російськими прапорами і портретом Путіна в кабінеті. 

Дії вчительок кваліфікуються як різновид колабораціонізму — умисне запровадження громадянином України стандартів освіти країни-агресора (ч.3 ст.111-1 ККУ).

У випадку засудження жінкам загрожує до 2 років виправних робіт або арешт до шести місяців чи позбавлення волі на строк до трьох років із забороною обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на 10-15 років.

Читайте також у «Вголосі»: на Львівщині перед судом постануть 19 осіб з «длнр», які воювали проти України. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ