Вдова колишнього російського агента Олександра Литвиненка подає позов проти Росії до Європейського суду з прав людини. Марина Литвиненко вимагає 3,5 мільйони євро компенсації за отруєння чоловіка полонієм у 2006 році.

Вдова офіцера ФСБ вимагає відшкодувати штрафні збитки. Також у позові мовиться, що Росія має виплатити їй компенсацію за втрачений дохід. Про це пише The Guardian.

У поданні представники Литвиненко просять суддів прийняти рішення щодо значення схеми цілеспрямованих убивств та замахів із боку Росії. У позові, зокрема, згадується отруєння Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері у 2018 році.

Марина Литвиненко вказала, що вимагає 2 мільйони євро – це ті гроші, які вона могла б заробити зі своїм чоловіком, якби не виникла причина позову. Крім цього, мовиться про додаткові виплати за моральний збиток.

Виплата ще 1,5 мільйонів євро має утримати Росія від скоєння у подальшому підпільних вбивств.

Уряд Росії при Путіні ніколи не вибачається, – Литвиненко

Вдома отруєного агента ФСБ зазначила, що їй довелося боротися, аби добитися публічного розслідування справи. Вона заявляє, що це був злочин, спонсором якої є держава.

«Ми не зможемо доставити в Лондон людей, які скоїли це вбивство. Але хтось має за це відповідати. Уряд Росії при Путіні ніколи не вибачається», – розповіла Марина Литвиненко.

Вона наголосила, що їй дуже важливо доставити справу отруєння чоловіка у Європейський суд з прав людини і відстояти свої права.

Олександр Литвиненко – працівник радянських та російських спецслужб, колишній офіцер ФСБ.

У 2006 році він помер від променевої хвороби, яку спричинило отруєння радіоактивною речовиною — полонієм-210.

За 3 тижні до смерті Литвиненко зустрічався зі своїми колишніми товаришами по службі Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном. Там він випив чай, в який і підсипали отруйну речовину.

Доза полонію, яку «влив» у себе Литвиненко була у 5 разів смертельнішою, ніж потрібно для убивства людини.

Винними у вбивстві колишнього офіцера ФСБ визнали саме Лугового та Ковтуна. Водночас причетним до злочину вважають і президента Росії Володимира Путіна.

Як відомо, британці заморозили рахунки двох росіян, підозрюваних у вбивстві Литвиненка.

ІА "Вголос": НОВИНИ