Поліція інкримінує учасникові бойових дій Ігореві Фльорко хуліганські дії.

Як пояснив «Вголосу» Ігор Фльорко, він та його бойові товариші обурені, що у Львові на двох ринках у центрі міста продається радянська комуністична символіка.

Попри те, що в Україні чинний Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», а стаття 436-1 цього закону передбачає за поширення комуністичної символіки обмеження або позбавлення волі строком до п’яти років, на «Вернісажі» та біля пам’ятника Іванові Федора вільно продають товари з комуністичною символікою.

«14 жовтня, в День захисників, ми з товаришами проходили повз «Вернісаж» та звернули увагу на цілі стелажі, де таке було виставлено», - розказує він.

Того дня атовці, замість того, аби святкувати, приймати вітання та вшановувати полеглих товаришів, чотири години очікували на поліцію, аби зафіксувати факт порушення закону та подати заяву на продавців забороненої символіки. Після цього випадку Ігор Фльорко сподівався, що більше не побачить тих радянських зірок, серпів-молотів та іншого.

«Я мав надію, що продавці, які встигли поховати те, зрозуміють своїх помилок і більше того робити не будуть. Звісно, ми очікували на суд, який призначить порушникам штраф. І на тому все закінчиться». – каже атовець.

На жаль, після цього йому доводилося ще кілька разів викликати поліцію, аби зафіксувати подібні порушення.

Ігор Фльорко констатує, що продавці комуністичної символіки жодних висновків не зробили. Понад те, вони нехтують законом і далі продають її.

Минулої неділі, 31 жовтня, атовці проходили повз ринок, де знов зауважили продаж комуністичної символіки. Вони вилучили у продавців ті серпо-зіркові значки й викинули у смітник. Двоє продавців не чинили опору. А ось третій вирішив захистити свій товар, до нього на підмогу підбігли його товариші та розпочалася бійка. Під час бійки хтось використав заборонений удар та вцілив Ігореві в пах.

«Я зігнувся і впав. А коли лежав на землі, то помітив як до мене йдуть якісь люди, намотуючи ремінь з пряжкою на руку», - згадує учасник бойових дій.

Захищаючись, Ігор Фльорко використав газовий балончик. І саме за використання цього балончика поліція звинувачує його у хуліганських діях.

Зараз ветеран каже, що готовий відповідати за свої дії. Але при цьому вимагає, аби Львів очистили від радянської комуністичної символіки.

«Я хочу щоби на це звернули увагу. Це – не дрібничка. Це – не бідолашні дідусі, які заробляють собі на життя, або не розуміють що роблять. Дехто з них казав мені, що у них онуки – учасники бойових дій. Я вважаю, якщо у них в родині такі патріоти, то їхня діяльність йде всупереч життєвим цінностям рідних. Я хочу аби такого у Львові більше не було», - наголошує юнак.

Першим про цей випадок у соцмережі повідомив побратим Ігоря, представник руху «Суспільство майбутнього», учасник російсько-української війни Антон Петрівський. І буквально протягом пів години саме через цей допис його обліковий запис фейсбук заблокував на тиждень.

«Минулого року поліція відкрила кримінальне провадження за фактом затримання ветеранами війни молодика з Києва, який розгулював у шапці з комуністичною символікою. За його словами, цю шапку він купив на ринку «Вернісаж». На жаль, ця справа заглохла і ніхто не покараний», - каже він.

Проте побратими не покинуть Ігоря Фльорко напризволяще. Вони мають намір розголосити якомога ширше зазначений факт. Приміром, влаштовувати акції протесту під Головним управління Нацполіції у Львові. А також найняти адвоката, який захищатиме атовця у суді.

Крім того, вони вимагатимуть від міської ради, щоб вона прибрала торгівлю комуністичною символіку зі Львова.

«Отримання ветераном війни терміну за протидію пропаганді комуністичної символіки стане для всіх нас вироком, символом нашої імпотентності», - говорить представник руху «Суспільство майбутнього».

Антон Петрівський  нагадав, що Ігор Фльорко є одним з «янголів Інститутської»: 20 лютого 2014 року з побратимами виносив поранених майданівців з-під обстрілів. А з початком війни пішов на передову у складі батальйону «Азов». Зараз він є співвласником ветеранського соціального кафе мережі «Ukraine Military coffee».

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», нещодавно у Львові демонтували радянську зірку з Марсового поля. Зараз вона є експонатом музею Територія Терору.  

ІА "Вголос": НОВИНИ